Jak urządzić ergonomiczną kuchnię

Rozsądnie, a więc z zasadami ergonomii, urządzona kuchnia ułatwia przygotowywanie posiłków. Wybierając kuchenne meble najlepiej wybierzmy takie, w których jest dużo szafek z szufladami. W takich szafkach znacznie łatwiej jest przechowywać niezbędne produkty i sprzęty kuchenne. Chowając produkty i sprzęt kuchenny kierujmy się następującymi zasadami: w głębokich szufladach przechowujmy zastawę stołową oraz garnki, w tych najbardziej płytkich możemy umieścić przyprawy, sztućce czy kuchenne akcesoria. Przechowywanie zastawy stołowej w szufladach ułatwiają specjalne uchwyty. Utrzymanie porządku w szufladach ułatwiają organizery lub zwykłe pudełka. Miejsce pod zlewem należy przeznaczyć do przechowywania środków czystości. Tutaj także przydadzą nam się koszyczki lub półeczki, dzięki nim łatwiej utrzymamy ład i porządek. Na drzwiczkach szafki od zlewu warto zamontować haczyki do zawieszenia zmiotki i szufelki. Na blatach szafek starajmy się trzymać tylko najbardziej potrzebne akcesoria kuchenne.