Jak wybrać suszarkę do warzyw i owoców

Jedną z metod konserwowania żywności jest suszenie. Możemy suszyć owoce, warzywa, grzyby cz zioła. Suszenie znakomicie ułatwi zakup elektrycznej suszarki do warzyw i owoców. Podejmując decyzję o zakupie takiej suszarki przed zakupem powinniśmy sprawdzić ile sit służących do suszenia znajduje się w wybranym przez nas modelu oraz jaka jest głębokość tych sit. Producenci oferują modele suszarek z trzema sitami, są jednak na rynku także modele zawierające ich znacznie więcej. W tych z większą ilością sit będziemy mogli jednorazowo ususzyć większą porcję warzyw czy owoców. Proces suszenia będzie przebiegał szybciej także wówczas, kiedy wybierzemy suszarkę o dużej mocy. Na rynku dostępne są także modele suszarek, w których można regulować temperaturę suszenia. Taki model na pewno nam się przyda w sytuacji kiedy będziemy chcieli samodzielnie suszyć zioła. Czas suszenia jest bardzo różny, wysuszenie pokrojonych na plastry jabłek, gruszek, ziół, grzybów lub pokrojonej marchwi zajmuje od 5 do 15 godzin.